Barcode 1D of 2D? (wat is het verschil)


Barcodes, je komt ze overal tegen. Op verzendetiketten, producten, in winkels. 2D codes bijvoorbeeld ook in tijdschriften of andere commerciële uitingen. Maar wat is nu het verschil tussen de “ouderwetse” 1D barcode en de 2D code?

Dit is de barcode die wij allemaal kennen, ook wel 1D barcode genoemd. Deze codes zijn met iedere 1D barcodescanner te lezen. De barcodes hebben een “groot” nadeel: als de barcode namelijk slecht geprint is of een beschadiging heeft opgelopen zijn deze snel niet meer te lezen. Dit maakt ze minder geschikt voor robuustere omgevingen.

2D codes zijn de codes die we tegenwoordig steeds vaker tegenkomen. Deze codes bestaan uit allemaal kleine blokjes en kunnen veel meer informatie bevatten dan een 1D barcode. Er kunnen in één 2D code duizenden karakters verwerkt worden, soms op zeer kleine oppervlaktes en toch nog leesbaar zijn. 2D codes zijn alleen leesbaar met een 2D scanner. Deze codes kunnen ondanks hun kleine afmetingen veel meer informatie bevatten dan een gewone barcode Een ander groot voordeel is dat als een deel van deze code beschadigd is hij toch nog uitgelezen kan worden. Steeds meer fabrikanten en leveranciers gaan over tot het gebruik van dit type code.

Het zal duidelijk zijn dat 2D codes niet met een 1D scanner gelezen kunnen worden. U dient te beschikken over een aparte barcodescanner.

Fabrikanten van barcodescanners spelen hierop in door scanners op de markt te brengen welke in staat zijn beide types te lezen.

Inmiddels hebben wij goede ervaringen met een 1D/2D scanner wat ons heeft doen besluiten hier het product van de maand van te maken. De scanner is er bedraad, maar ook draadloos.

Meer weten welk type voor uw bedrijf het meest geschikt is, onze verkoopafdeling helpt u graag verder.